Във втората част на статията „Кой вакуумен уплътнител да купя?“ разглеждаме в дълбочина други допълнителни функции на вакуумните уплътнители. Обясняваме ролята на ширината на вакуумния канал, отделението за ролка от фолио и други в процеса на вакуумно опаковане.


Ширината на вакуумния канал
Широчината на вакуумния канал показва максималната ширина на вакуумните торбички за храна, които можете да вакуумирате с определена машина. Най-често срещаната ширина е 28 см и е идеална за повечето храни в домакинството. Предлагат се и по-тесни хранителни вакуумни торбички (20 см) за по-малки опаковки храна и специални размери ( 12 см ) за съхранение на специфични местни лакомства като салам. Някои професионални потребители като производители на сирене и месари се нуждаят от по-широки торби за опаковане на продуктите си (за продажба) – 35 см или повече. Те са съвместими с професионални машини за вакуумно опаковане с по-широк (36 см) вакуумен канал.


Отделение за руло фолио
Съхраняването на ролките от фолио в специално отделение вътре в устройството за вакуумно запечатване опростява направата на вакуумната торба от ролката от фолио. Можете прецизно да измерите и изрежете фолиото, без то да се търкаля или изкривява.


Сензор за прегряване
Целта на тази функция е да предпази машината от прегряване и повреда. Всички вакуумни уреди имат ограничен брой последователни вакуумни цикли. Защитата от прегряване изключва машината, когато открие прегряване . Когато машината изстине, можете да продължите с вакуумирането.


Вакуумно затварящи се контейнери за храна
За всички, които са разпознали предимствата на вакуумното опаковане на храни, възможността за вакуумно затваряне на контейнери ще бъде изключително полезна. Това означава, че вашата храна винаги ще бъде вакуумно затворена при оптимално вакуумно налягане и няма да се притеснявате да изпомпвате въздуха с ръчна ръчна помпа.


Двустранна лепяща лента за задържане на торбата
Нещо толкова просто като двойнозалепващата лента може да ви помогне изключително много за правилното поставяне на вакуумните торбички във вакуумния канал и икономичното използване на фолиото . Прикрепете самозалепващата се лента към вътрешния долен ръб на вакуумния уплътнител. При вакуумно опаковане залепете вакуумния плик в перфектната позиция и лентата ще го задържи на място. Ще имате свободни ръце за натискане на капака или за регулиране на храната по време на вакуумно опаковане.


Вече знаете какво означават всички технически термини в описанията на уредите за вакуумно запечатване на храни.


Време е да започнете да съхранявате храната, която отглеждате или купувате, по възможно най-добрия начин. Ще допринесете изключително много за здравето си, като консумирате по-пресни и по-хранителни съставки. Преди да закупите уред за вакуумно запечатване, помислете за предназначението и честотата на използване. Планирате ли ежедневно да съхранявате хранителни продукти във вашия хладилник (като сирене, прясно месо, колбаси) или имате нужда от него за вакуумно затваряне на по-големи количества продукти няколко пъти в годината (като замразяване на зеленчуци от вашата градина)?