Знаете ли, че вакуумираните торбички са най-важният фактор за качеството на съхраняваната храна? Ако сте забелязали, че вашият вакуумен плик се е разтопил по време на вакуумиране с вакуумно запечатване или машината не е отстранила достатъчно въздух, тогава проблемът е във вакуумните пликове, които използвате, а не в машината, както си мислят повечето потребители.


Прочетете следната публикация за най-важните указания, когато вакуумирате храна за замразяване и дългосрочно съхранение.


Какъв е най-добрият вакуумен плик за храна?


Три фактора са важни за определяне на качеството на вакуумните торбички:
•    материали, от които са изработени торбите
•    дебелината на слоевете и
•    оребрен профил.


Материали
Структурата на фолиото е много важна, тъй като вътрешността на чантата е в пряк контакт с храната. Производителите на торбички трябва да гарантират, че всички използвани материали са подходящи за храна и да посочат температурите, при които вакуумните торбички са безопасни за използване (подходящи ли са торбичките за замразяване и готвене Sous Vide?).

Вакуум торбичките за храна Status са изработени от полиамид и полиетилен . Полиамидът (PA) осигурява кислородна непропускливост.  Важно е да се отбележи, че вакуумните торби на Status имат най-дебелия слой (20 µm) PA на пазара. Полиетиленът (PE) осигурява качествено запечатване. Последните изследвания показват също, че PE е един от най-безопасните материали за употреба с храни. Вашата храна ще остане същата, както е била в деня на вакуумно опаковане след шест месеца или дори повече. Торбичките могат да се използват и за замразяване и готвене Sous Vide (при 70°C до 12 часа, при 80°C максимум 6 часа, при 100°C максимум 15 минути).
 
Вакуумните торби и фолиа Status са едни от най-добрите на пазара. Дебелината им, комбинацията от материали и оребреният им профил гарантират вакуумен процес без затруднения. Дори когато вакуумно запечатате 50 торби подред.


Дебелината
Много е важно вакуумните торбички за храна да са достатъчно дебели, защото те предпазват храната и от външни механични повреди. С правилните торбички не е нужно да се притеснявате, че опаковките с храна ще се трият една в друга във фризера и ще се скъсат. Внимавайте, когато вакуумирате месо с остри кости. Препоръчваме ви да покриете острите ръбове с хартиени кърпи преди засмукването.


Вакуумните торбички за храна на Status имат гладък слой с дебелина 100 µm и оребрен слой с дебелина 120 µm. По-подробна информация за структурата и дебелината на торбата можете да намерите на снимката.


Оребрен профил
Последните два фактора, които отличават висококачествените вакуумни торби от по-нискокачествените са формата и височината на оребрения профил. И двете са много важни за ефективното вакуумиране – премахване на въздуха от торбичката в много непрекъснати цикли на вакуумно опаковане на стоки. Нека уточним: ако се опитате да изпомпвате с вакуум въздуха от торбата с два гладки слоя, слоевете ще се слепят дори преди целият въздух да бъде отстранен и храната няма да се съхранява правилно. Специалната форма на каналите в оребрения профил осигурява ефективен въздушен поток при вакуумно опаковане. Височината на оребрения профил осигурява качествено вакуумно съхранение при множество непрекъснати цикли на вакуумно опаковане.


Вакуумното фолио, произведено в Status, има специална форма на ръбове, която е определена като най-ефективна от дългогодишни изследвания. Височината им е 0,2 мм и осигурява 50 и повече качествени непрекъснати цикъла на вакуумиране.


Как можете да проверите качеството на торбите?
Има три начина да получите информация за дебелината на торбата и използваните материали – проверка на декларацията, преценка по цена или мярка . В декларацията трябва да е посочена информацията за дебелината, но все пак ви съветваме да проверите нейната верност с шублер. Ако в декларацията не е посочена информация за дебелината и пликовете изглеждат по-тънки и са много по-евтини от повечето вакуумирани пликове на пазара, вероятно не са подходящи за дългосрочно съхранение на храна.


Защо е важно да използваме висококачествени вакуумни торбички?
Използването на качествени вакуумни торбички за храна е важно за самия процес на вакуумно опаковане и защитата на съхраняваната храна .


Ето някои от най-важните предимства на съхранението на храна в най-добрите хранителни вакуумни торбички на пазара:


•    храната не получава неприятен послевкус и мирис на пластмаса,
•    вредните вещества не мигрират в храната,
•    предотвратява окисляването и запазва качеството на храната,
•    работи добре с всички вакуумни уплътнители,
•    не се къса лесно,
•    позволява много непрекъснати цикли на вакуумно опаковане,
•    ЕС сертифицирани материали,
•    Вакуумните торбички се произвеждат в помещенията на компанията в Метлика (Словения, ЕС) под строг надзор на експерти, които непрекъснато подобряват производствения процес. 

За най-добри резултати при вакуумно опаковане на храна препоръчваме уреди за вакуумно запечатване на Status и вакуумни торбички за храни и ролки от фолио.